masdiyana's blog. welcome earthlings!

LCD Text Generator at TextSpace.net

Saturday, March 31, 2012

Terima Undangan Dan Menerima Hadiah

Hadis :
Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksid: “Sekiranya aku dijemput menghadiri sesuatu majlis mahupun kecil atau besar nescaya aku menerima jemputan tersebut dan sekiranya aku dihadiahkan sesuatu barang yang bernilai atau tidak nescaya aku menerimanya juga” Riwayat Hadith Al-BukhariHuraian :
1. Dalam kehidupan bermasyarakat, kita hendaklah menjaga hati dan perasaan orang lain agar hubungan silaturahim sentiasa terjaga selain dapat menghindari perselisihan faham yang mengakibatkan perbalahan dan perpecahan.

2. Rasulullah s.a.w contohnya tidak pernah menolak sebarang pemberian atau hadiah dan baginda juga tetap menerima apa juga bentuk jemputan tanpa membeza-bezakannya sama ada kecil, besar, kaya, miskin atau sebagainya.

3. Orang yang memilih- milih jemputan bagi sesuatu jamuan atau hadiah yang diberikan kepadanya adalah mempamerkan sifat orang yang sombong dan bongkak sedangkan sifat ini adalah sangat dilarang di dalam Islam.

so, sama2lah kita renungkan bersama. kita kena cuba supaya tdak mmbenci seseeorang tuh sbb, bile kita benci kat orang, mesti orang laen ada jugak persaan benci kat kite (:

SEMOGA ALLAH MERAHMATI KITA :)

No comments:

Post a Comment