masdiyana's blog. welcome earthlings!

LCD Text Generator at TextSpace.net

Saturday, November 24, 2012

pernah tertelan semut ?

hye2. jawab salam saya di atas ehhh.
memandangkan rumah saya banyaaak sangat
semut sekarang, masa makan tadi terpikir nk
buat post pasal nieh. errr. rumah anda bagaimana ?
okkey. meh bacaaaa.

" enjit-enjit semut, siapa sakit naik atas..
enjit-enjit semut, siapa sakit naik atas.. 
enjit-enjit semut siapa sakit naik atas.. "

stopppp~ sampai bila nak habis lagu tu,
tatau la.. asyik berulang je.. aigoooo~ =.="

tapi kan.. meremang gak bulu roma, seram bila ingat lagu tu.. ni semua gara-gara tengok cite Hantu Kak Limah Balik Kampung la ni.. aigooo~ * teringat time g tengok cerita tu kat panggung KLCC dgn k.ra n semo2.namajaaah cerita hantu. tapikaaann. lucu jerk. seolah-olah duk tgk Maharaja Lawak.huhh.
okkea. dah .malas nk tulis bnyak2 lagi.
meh tengok gmba semutt kejap.

oh ye.. kalau korang terminum air semut la kan, apa reaksi korang??

A) " waaaa~ aku tertelan semut.. matilah aku!! pasni sure jadi bodoh!! B.O.D.O.H!! " T_T

B) " hek eleh.. semut je pon.. bukan aku sengaja.. dimaafkan.. " =.=

C) " sekali-sekala makan semut, best gak.. nyum, nyum, nyum~ " ^_^

D) " maafkan aku semut.. bukan sengaja aku nak makan kau.. kau jangan curse aku plak pasni.. aku tamau jadi bodoh.. uhuk, uhuk~ " T_T

E) lain-lain..

kalau mass, mass pilih E.. takde la sampai teriak-teriak camtu.. relaks sudah.. dah tertelan, nak wat camne?? takkan nak muntahkan balik.. benda dah jadi, redha je la..

tapi kan.. betul ke jadi BODOH kalau termakan semut?? I don't think so.. cuma daya ingatan kita je la yang kureng.. kita tend untuk jadi seorang yang pelupa.. 

" tapi, bila dah lemah daya ingatan, nak terima ilmu pengetahuan susah.. bila takde ilmu pengetahuan, kurang cerdik la tu!! " <----- bodoh..="bodoh.." div="div" kata="kata" sanggup="sanggup" t_t="t_t" tak="tak" uhuk="uhuk">

satu artikel drp iium punye student doc buat kes study.....
"di dalam badan atau mulut semut, ia mengandungi sejenis enzim yg apabila kita makan akan memberi kesan terhadap sistem saraf otak, terutama sekali saraf pembelajaran dah hafalan. enzim yg diistilahkan racun kpd semut. kalau boleh elakkan drp termakan atau terminum makanan yg ada semut"

patut la org tua2 selalu cakap jgn makan semut..
inilah kot sebabnye..bole jadik benak
utk 40 hari..aduhaiiii....x sanggup aku....
apeapepunnn.  termakan lah semut sokmo punn.
kalau Allah tetap yg kita tak kan lupa dop jugok.
sbb semua yang berlaku berdasarkan
ketentuan Illahi. so. doa banyak2 :)

SEMOGA ALLAH MERAHMATI KITA :)

Friday, November 23, 2012

Warkah Cintaaa

Photo: Saksikan drama bersiri 'WARKAH CINTA' setiap hari Selasa hingga Khamis bermula pada 20 November 2012 (Selasa) jam 8.30 malam di TV Al-Hijrah !
assalamualaikumm. okkea. tengok takk cerita nie ?
sape2 tak tengok sila tengok yaaa. ahha
830-915 malam di tv Alhijrah ch114 .selasa-khamis.
best jer citer nie. bnyak sangat pengajaran.
sero mace tiap kata2 yg dilafazkan tuhh bermakna.
so, jangan tengok saja ehh. hayati :)
yang penting scene dekat sekola sayaaa.
SMKA Naim Lilbanat. haha
bukannyaaa bngga sangat kannn/.
tapi. biaselah. excited. sekolah kau ad ?
haha. untunglaaaa. memang boleh kata start je cerita nie
penuhlaa status dekat FB tuhh pasal cerita nie.
yg best lagi bile tengok saem2 masuk tv.
scene aku plop bile hahhh ?
xde kot. ahhha. sabaaa jah.xdop gapoe punn. ikutlaaa.
aku punn buke duk shooting dgn diaaa 24jam x 3 punn
dengan diaorang harituu. [ x 3 sbb tiga hari dia duk Naim ]
akupunn sayang tau nk tinggal kelas. 
setiap mata pelajaran itu berharga. BM sekalipunn :)
hk sure 2 dahhh terlepas okayyy.
mngkin dy cut kot sbb memang aku yg yg first sokmo
lau dy sruh buat gapoe2. so bila dah jadi first
suka hati pengarah laa nk cut kann. sob2. haha
tapi kelmarin episod duaa tuh ad 2 scene hk ada sayaaa :)
lau nk cari saya tengoklaa. pakai baju sekolah atau
pakai baju kurung pink atau baju kurung hijau,
time pakai baju tshirt aku xamek langsung sebab
aku tak pkai baju tshirt time shooting harituuu.
okkay. yang penting, tudung saya Helliza pakai :D
tudung sayaaa tuh dia pakai :P

hmm. tadop gapoe2 dohh. sape2 yang terlepas tengok,
boleh tengok dalam youtube ehh. insyaAllah tiap2 episod ada :)
mehh tengok. tekan sini untuk episod 1.

lastly, niepunn status dari facebook saya :) 
tadop gapoe dohh. selamat menonton yaaa.
Saksikan drama bersiri 'WARKAH CINTA' setiap hari Selasa
hingga Khamis bermula pada 20 November 2012
(Selasa) jam 8.30 malam di TV Al-Hijrah :)

SEMOGA ALLAH MERAHMATI KITA :)

kelebihan hari Jumaat :)

Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah hari Jumaat. Pada hari itu Adam diciptakan dan pada hari itu juga dia dikeluarkan dari syurga. Pada Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.” (HR Muslim).

Rasulullah s.a.w bersabda, “Sesungguhnya hari Juma‘at adalah penghulu segala hari dan hari yang paling besar di sisi Allah Subhanhu wa Ta ‘ala iaitu hari yang lebih besar daripada hari raya Adha dan hari raya Fitrah, pada hari Jum‘at itu terdapat lima kejadian iaitu hari yang dijadikan Adam ‘alaihissalam dan Baginda di turunkan daripada syurga ke muka bumi, dan pada hari itu juga wafatnya Adam ‘alaihissalam, dan Allah mengurniakan satu saat di mana doa-doa dikabulkan kecuali doa-doa maksiat, dan hari Jum‘at juga akan terjadinya hari Kiamat”. (HR Ibnu Majah)

Rasulullah SAW berkata: “Sesiapa yang membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, dia akan disinari cahaya di antara dua Jumaat.” (HR Hakim)

Rasulullah s.a.w bersabda, "Perbanyakkanlah membaca selawat padaku pada malam dan hari Jumaat, maka siapa yang membaca selawat untukku satu kali, Allah akan berselawat kepadanya 10 kali (Allah akan memberinya rahmat 10 kali) ". (HR Al Baihaqi)

Rasulullah bersabda maksudnya : “Sesiapa yang berwuduk dan kemudian dia pergi ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat, lalu mendengar dan tidak bercakap (ketika khutbah dibacakan), maka diampuni dosa-dosanya yang ada di antara hari Jumaat itu dan hari Jumaat berikutnya”. (HR Muslim)
Rasulullah s.a.w bersabda, "Pada hari Jumaat terdapat satu waktu, tidaklah seorang hamba Muslim memohon sesuatu kepada Allah melainkan Allah akan mengabulkannya. Carilah ia di akhir waktu selepas asar.” (HR Abu Daud)

Rasulullah s.a.w bersabda, "Tidaklah seseorang Muslim itu meninggal dunia pada hari jumaat atau pada malam Jumaat melainkan Allah menyelamatkannya dari fitnah kubur (soalan di dalam kubur). (HR At-Tirmizi)

Rasulullah s.a.w bersabda, "Solat lima waktu, Jumaat ke Jumaat dan Ramadhan ke Ramadhan, semuanya adalah penghapus dosa-dosa di antara kedua-duanya selagi mana dijauhi dosa-dosa besar.” (HR Muslim)

subhanallah.banyak sangat kelebihan hari Jumaat nie.
change for good never a crime.
semoga hari ini lebih baik daripada semalam :)
semoga Allah merahmati kita semua.
#PRAYFORGAZA. 

SEMOGA ALLAH MERAHMATI KITA :)

Monday, November 19, 2012

Kelebihan Solat Dhuha

Solat sunat Dhuha ini dikerjakan pada ketika sedang naik
matahari (anggaran 8.00 pagi hingga 11.00 pagi).

Solat sunat Dhuha ini dilakukan sebanyak 2 rakaat.
boleh juga dilakukan sebanyak 4, 6, 8 sehingga
12 rakaat dan setiap dua rakaat satu salam
dan boleh juga setiap 4 rakaat satu salam.

Cara melakukan solat Dhuha:
a) Bacaan niat solat sunat Dhuha Ertinya: 
”sahaja aku solat sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Taala”.
b) Bacaan rakaat pertama surah Al-Fatihah dan As-Syam
c) Bacaan surah rakaat kedua surah Al-Fatihah dan Ad-Dhuha
d) Setelah selesai salam, lalu membaca doa
maksudnya;
“Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu,
kecantikannya adalah kecantikanMu,
keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah,
dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar,
permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan,
kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang
Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

Kelebihan:
Sabda Nabi S.A.W yang bermaksud:
” Barangsiapa yang melakukan solat Dhuha membaca
rakaat pertama surah Al-Fatihah dan ayat Kursi 10 kali,
dan pada rakaat kedua surah Al-Fatihah dan Al-Ikhlas 10 kali,
nescaya ia mendapat kerelaan Allah Yang Maha Besar.
” (HR. Anas B Malik). ” Barangsiapa yang mengerjakan
solat Dhuha dengan terus menerus, akan diampuni
dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu seluas lautan.” (HR Tirmizi)

يُصْبِحُ عَلَى كُلِّ سُلَامَى مِنْ أَحَدِكُمْ صَدَقَةٌ فَكُلُّ تَسْبِيحَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَحْمِيدَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَهْلِيلَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَكْبِيرَةٍ صَدَقَةٌ وَأَمْرٌ بِالْمَعْرُوفِ صَدَقَةٌ وَنَهْيٌ عَنْ الْمُنْكَرِ صَدَقَةٌ وَيُجْزِئُ مِنْ ذَلِكَ رَكْعَتَانِ يَرْكَعُهُمَا مِنْ الضُّحَى

” Rasullullah S.A.W bersabda: setiap pagi masing-masing
 persendian/ruas tulang daripada kamu sedekah,
dan setiap bertasbih sedekah dan setiap tahmid
(ucapan Alhamdulillah) itu sedekah, dan setiap
ucapan takbir itu sedekah, dan menyeru dalam
kebaikan sedekah, dan melarang dari perbuatan
jahat itu sedekah, dan sebagai ganti semua itu,
cukuplah dengan mengerjakan solat Dhuha dua rakaat.
” (HR Ahmad, Muslim dan Daud) 

jumm amek mase 5minit solat sunat Dhuha .
semoga Allah mempermudahkan segala urusan.
*PrayForGaza !


SEMOGA ALLAH MERAHMATI KITA :)

Sunday, November 18, 2012

PRAY FOR GAZA :)

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
lets PRAY FOR GAZA :)

This is a Dua by Mishary Rashid Al-Efasy for the people in Gaza.

Allah is sufficient for us.
He is the best disposer of affairs
Oh magnificent, oh honored one
Save the Muslims of Gaza

Oh Allah!!!

Oh Allah, be for them a guardian and helper
Our Lord, strong are those who are near to you
Glorious is your praise
And sanctified are your names

Oh Allah no one can abolish your command
And no one can defeat your army
Praise and glory to you

Oh Allah to you the Jews are evil doers
Oh Allah revealer of the book
Mover of the clouds
Defeater of the armies
Crush them down and shatter them

Oh Allah show us in them signs of your might
Murderers of the messengers and prophets
Tyrants of the innocents

Oh Allah free the Muslims of Gaza
Oh magnificent, oh honored one

Oh Allah loose their chains
Heal their sickness
And uncover their torture
Oh Allah replace their fear with safety
Oh magnificent, oh honored one

Oh Allah strengthen Islam and the muslimeen
Lower and shirk and mushrikeen
Destroy the enemies of the religion
And protect the territories of Islam
And unite the word of the Muslims in truth,
oh lord of the worlds

Oh Allah saves the weak and powerless
of the muslimeen everywhere
Oh Allah improve the situation
of the muslimeen in Palestine,


Iraq Afghanistan and everywhere

Oh Allah bring together their hearts
Guide them on the paths of pace
And lead them from darkness into light,
Oh magnificent,

oh honored one

We already know what's happening in Gaza night.
Bombs, weapons, explosions, death, injured people.
Kids are killed. Even BABIES.
We sleep peacefully during nights but people in Gaza,

they have gone through many sleepless nights, living in fear. 
Pray for the children and young people,

asking that all their fears will be calmed.
Pray for the women, asking that there be food,
water and medicine to care for their families.
Pray for the men to learn the power of nonviolence.
Pray for those who are mourning for lost loved ones,
and for God’s comfort to them.
We know, we can't do anything,
except for continuously praying for them.
May Allah save them from the ruthlessness of the Zionis.
May Allah bless the soul of the dead. Amin. 

inii saya amek dalam twitter :

Yahudi sering membunuh kanak-kanak di Palestin
kerana mereka sangat takut akan kanak-kanak
Palestin yang berjaya menghafal 30 juzuk Al-Quran
alaaa.ape mereka nk susah. baguss ape hafal Quran.kan2
kalau takut hafal laa jugak :D

Guys, let us spend a little of our time to #PrayForGaza.
Remember, Muslims' greatest weapon, is the DO'A :')

Ya Allah, selamatkanlah mereka di Gaza.
kami di sini tdk sanggup melihat keadaan mereka di sana.
ya Allah, berikanlah kekuatan kepada mereka :)

SEMOGA ALLAH MERAHMATI KITA :)

Friday, November 16, 2012

Salam Maal Hijrah 1434H :)


errr. bialahh. lewat doh sehari,.
smalam nk update tadop mood laahhh.
tatau bakpoe.
jummm nyanyi lagu hijrah niee.
aaaa. misss koe Pquanz laaa,
skalii nge ustazah skali.
sbb sokmo time lepas buat taranum
ajak ustazah nyanyi laguu niem.
ahhaaa.

Hijrah Itu Pengorbanan 
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan

Oleh Itu Mari Semua 
Kita Sambut Maal Hijrah 
Tingkatkan Semangat Tegakkan Syiar Islam 
Untuk Sepanjang Zaman

"Sesiapa yang berhijrah di jalan Allah, nescaya mereka mendapati di muka bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezeki yang banyak. Sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan maksud berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian kematian menimpanya (sebelum sampai ke tempat yang dimaksudkan), maka sungguh telah tetap pahalanya di sisi Allah. Dan adalah Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.."(an-Nisaa:100)

DOA AKHIR TAHUN
MAKNANYA :
Segala puji hanya bagi Allah, tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.A.W. serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.

Ya Allah, sesungguhnya pada tahun ini aku telah melakukan laranganMu tetapi aku masih belum bertaubat sedangkan Engkau tidak reda dan melupai perkara itu. Engkau telah menangguhkan azabMu yang telah ditetapkan kepadaku. Engkau telah memerintahkan supaya aku bertaubat dari kesalahan itu. Sesungguhnya pada hari ini aku memohon keampunan dariMu, ampunilah aku dan apa yang telah aku lakukan pada tahun ini yang Engkau redai dan Engkau janjikan pahala maka aku memohonnya daripada Engkau. Ya Allah, ya Karim, ya Zaljalali wal ikram.

Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.A.W serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya. Segala puji hanya bagi Allah, tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam...
Amin... Amin... Amin...

DOA AWAL TAHUN
MAKNANYA :
Segala puji hanya bagi Allah, tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.A.W. serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.

Ya Allah, Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya. Demi kelebihanMu yang Maha Agung dan kemurahanMu yang melimpah, sesungguhnya pada tahun ini aku memohon kepadaMu perlindungan daripada syaitan yang direjam, dari sekalian kuncunya, tenteranya dan penolongnya. Aku juga memohon perlindungan dari nafsu amarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diriku kepadaMu.

Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad.
Segala puji hanya bagi Allah, tuhan yang memelihara dan
mentadbir sekalian alam...
Amin... Amin... Amin...
semoga tahun hijrah ini lebih baik drpda tahun sblum nie yaaa.
yangg mana baik amik jadi pedoman dan yg xbaik tunggal jauhh2.
ambil yang jernih dan buan yg keruhh ek ;) 
semoga amalan kita di terima Allah dan insyaAllah
di balas dgn pahala untuk bkalan syurga nantii. selamat beramal !

SEMOGA ALLAH MERAHMATI KITA :)